“schinkel entwarf den pavillon im stil einer italienischen villa als streng symmetrischen weißen kubus, dessen fassade lediglich durch eine säulenloggia und dunkelgrüne fensterläden aufgelockert wird. das erste obergeschoss erhielt einen umlaufenden balkon, was der könig als anregung von chiatamone mitgebracht hatte. dieser ist aus eisen, dunkelblau lackiert und wurde auf der unterseite gleichmäßig mit goldenen sternen bemalt.

23/08/2012 § Leave a comment

google earth imagery of karl friedrich schinkel’s neuer pavilion (1825)

 

speaking of introverted buildings.  across from hans kollhoff’s iba project, is the neuer pavilion by schinkel.  its a square structure that sits well behaved at the eastern end of the charlottenburg palace, which happens to be the largest palace in berlin.

since i was virtually touring  the neighborhood surrounding the kollhoff project (you know, as we do now a days), i figured i would take a peak at schinkel’s pavilion.  it happens to be just across the street.  i started by heading south down luisenplatz.  hoping to get a better view of the schinkel’s pavilion i crossed the street and wham, the building was completely shrouded in scaffolding.

it seems kind of appropriate for this small wallflower of a building to hide behind a gauzy white sheath.  in fact, i kind of like it more.  thanks google.

 

a couple steps back

a young hare

 

 

notes:

[title]     comes from a german wiki entry on the neuer pavilion.

[images]     are screen grabs from google earth.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading “schinkel entwarf den pavillon im stil einer italienischen villa als streng symmetrischen weißen kubus, dessen fassade lediglich durch eine säulenloggia und dunkelgrüne fensterläden aufgelockert wird. das erste obergeschoss erhielt einen umlaufenden balkon, was der könig als anregung von chiatamone mitgebracht hatte. dieser ist aus eisen, dunkelblau lackiert und wurde auf der unterseite gleichmäßig mit goldenen sternen bemalt. at a young hare.

meta

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 91 other followers

%d bloggers like this: