“the house was designed for an ‘unusual homes’ competition held by de fantasie in almere. the brief was to design a house without taking into account current building regulations. all prize-winners were awarded a plot of land on loan for five years. this meant that the house and its foundations had to be easy to dismantle. in the compact house, the living room is bounded on three sides by glass sheets to gather the surrounding landscape into the house.”

02/07/2012 § 1 Comment

benthem crouwel architects, almere house (1982-84)

 

the space frame supporting this house reminded me of an old pruned post covering the raising of galveston.  following a disastrous hurricane, the city decided to raise itself up above the flood level.  the remaining structure in town were lifted off the ground.  a seawall was erected along the coast.  and then the city went about dumping massive quantities of silty soil in order to set a new ground level – effectively raising the city up as much as 17 feet in certain areas.

its funny coincidence that this pruned post on galveston comes to mind, since it turns out the site for benthem crouwel architect’s house is itself a part of the dutch land reclamation policy.  the city of almere became a municipality less than thirty years ago.  in the years leading up to the project, the burgeoning city had planned to develop experimental ways of living based on functionality and equality [1].  which explains why there was a competition for “unusual homes” based on the concept of designing without regard for building regulations.  all this makes me wonder what else galveston could have done, besides jacking up their city and flooding itself with land.

 

space framed

a young hare

 

 

notes:

[title + images]     today’s title and photography comes from benthem crouwel architect’s almere house project description on their website.  i should also mention that i first became aware of this project when betonbabe posted an image of the project a long while back.

[1]     or so this is what wikipedia claims.

[more transparency + honesty + efficiency]     and this post reminds me of a recent ayh post on playtime.

§ One Response to “the house was designed for an ‘unusual homes’ competition held by de fantasie in almere. the brief was to design a house without taking into account current building regulations. all prize-winners were awarded a plot of land on loan for five years. this meant that the house and its foundations had to be easy to dismantle. in the compact house, the living room is bounded on three sides by glass sheets to gather the surrounding landscape into the house.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading “the house was designed for an ‘unusual homes’ competition held by de fantasie in almere. the brief was to design a house without taking into account current building regulations. all prize-winners were awarded a plot of land on loan for five years. this meant that the house and its foundations had to be easy to dismantle. in the compact house, the living room is bounded on three sides by glass sheets to gather the surrounding landscape into the house.” at a young hare.

meta

%d bloggers like this: