“the expansion of a 19th century town house in the heart of ghent resulted in two houses. in the irregular outdoor space alongside the existing ‘winter house’ a summer house’ was marked out by a precise modular frame of steel sections, overgrown with grapevines….” [1]

09/07/2012 § Leave a comment

photography: bas princen
architecture:  office of kersten geers and david van severen, summer house (2004-06)

 

…. a narrow strip of this frame, right against the winter house, was roofed with steel grilles which rest on six thin fins of polished steel.  enclosed by sliding panels of single glass, an intermediate climate prevails in this roofed section.  in the remaining spaces between the frame and the garden wall a garden storage shed, an outdoor kitchen and space for storing firewood are to found.  by placing a number of mirrored glass doors in the corners of the perimeter, the winter house ‘disappears’ once the summer house is entered.  this house offers a new interpretation for the typical outbuilding, making it into a new, independent universe, precisely by the visual experience of detaching the new house from the original house.  the various layers from which the summer house is constructed – the steel frame, the climbing vines, the glass doors – absorb the slow passage of the seasons.

office of kersten geers and david van severen [2]

i highly recommend either purchasing a copy or visiting your local library to find a copy of office kgdvs’ book seven rooms which was put together by moritz kung, with text by enrique walker, and graphic design by joris kritis and armand mevis & linda van deursen.

 

slow passages

a young hare

 

 

notes:

[1]     Küng, Moritz, and Enrique Walker. Office Kersten Geers David Van Severen – Seven Rooms: [in Conjunction with the Exhibition: “Office Kersten Geers David Van Severen, Seven Rooms”, March 5 – May 3, 2009, DeSingel International Art Campus, Antwerp]. Ostfildern: Hatje Cantz, 2009. 20. Print.

[2]     ibid

[images]     photography by bas princen.  building plan by office kgdvs.

[more glass architecture]     for more glass architecture on ayh check out: benthem crouwel’s house in almere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading “the expansion of a 19th century town house in the heart of ghent resulted in two houses. in the irregular outdoor space alongside the existing ‘winter house’ a summer house’ was marked out by a precise modular frame of steel sections, overgrown with grapevines….” [1] at a young hare.

meta

%d bloggers like this: